Öğrenci Koçluğu Nedir? • Öğrenci koçluğu öğrencinin kendini tanımasına, sahip olduğu donanımsal kaynaklarına ulaşıp bu kaynaklarını doğru şekilde kullanmasına, kendi yaşantısı ile alakalı sorumluluk alıp daha mutlu bir yaşam sürmesine olanak tanıyacaktır. • Öğrenci koçu öğrencinin kendisi ile ilgili farkındalığını artırarak öğrenim süreçlerinde bireylere eğitsel manada destek sağlayan bir hizmettir. • Öğrenci koçu, öğrencinin başarısı için hedeflere ulaşması adına onu destekler, bunun için onun öğrenme motivasyonunu yükselterek, öğrencinin akademik anlamda çalışmalarının sonuca ulaşması için öğrenciye ve içsel donanımlarına odaklanarak öğrenci ve ailesi ile beraber öğrencinin motivasyonunu artırıcı destek çalışmaları ortaya koyar. • öğrencilere hedefler koymaları ve bu hedeflere ulaşmaları konusunda yardımcı olur. • Daha kısa sürede “sonuç” alınmasına yardımcı olur.
Öğrenci Koçluğu Sürecinin Öğrencilere Faydaları Nelerdir? ♦ Koçluk sisteminde öğrenci, kendisine tutulan ayna ile güçlü ve gelişmeye açık yönlerini keşfeder. ♦ Önceliklerine uygun hedefler koyar ve çalışma planları yapar. ♦ Hatalarından ders çıkarır, sürekli öğrenerek performansını artırır. ♦ Öğrenci potansiyelinin farkına varır ve yeni beceriler kazanır, mevcut becerilerini geliştirir. ♦ Özgüveni artar. Çünkü neyi neden yaptığını biliyordur ve yetkinliklerinin farkındadır. ♦ Zamanını iyi yönetmeyi öğrenir. ♦ Okuma, anlama ve problem çözme becerilerini geliştirir. ♦ Karşılaştığı stresi & kaygıyı daha kolay yönetebilir. ♦ Derslerinde ve sınavlarında daha yüksek performans gösterir.
Öğrenci Doktoru ile "Yeni Nesil Öğrenci Koçluğu" Günümüzde ilkokuldan liseye kadar tüm öğrenciler "Z kuşağı" olarak adlandırılan kuşak içerisinde yer almaktadır ve "Z kuşağı" bireylerinin kendilere has birçok özelliği bulunmaktadır. Bu kuşaktaki bireylerle geleneksel yöntemlerle iletişim kurmak ve bu yöntemlerle eğitim vermek mümkün değildir. Eğitim adına yapılacak çalışmalarda hem öğrencinin bireysel özelliklerini hem de "Z kuşağı"nın genel özelliklerini dikkate almak gerekmektedir. Öğrenci Doktoru; hem 17 yıllık eğitimci hem de bu kuşağın tüm özelliklerine sahip iki erkek çocuğun velisi olmanın getirdiği avantajla çalışmalarını "Z kuşağı" üzerine yoğunlaştırmış ve bu kuşağın özelliklerini dikkate alarak "Yeni nesil öğrenci koçluğu" modelini geliştirmiştir. "Yeni nesil öğrenci koçluğu" modelinde çalışmalar; * Geleneksel yöntemlerle değil; "Z kuşağı" nın özellikleri dikkate alınarak hazırlanmıştır. * Teorik/ezber bilgilerle değil, 17 yıllık deneyim & birikimler neticesinde ortaya çıkmış ve pratik yöntem & tekniklere dayanmaktadır. * Anne-babanın ve öğrenci koçunun değil, öğrencinin Öğrenci Doktoru ile "Yeni nesil öğrenci koçluğu"nun 3 temel prensibe dayanmaktadır. 1. "Öğrenci merkezli" bu model; hedef belirleme, çalışma programı hazırlama, kaynak seçimi, soru hedefi, kitap okuma... gibi yapılan çalışmalarda öğrencinin aktif olarak süreç içerisinde yer aldığı ve öğrenci ile birlikte karar verilerek yürütülen bir sistemdir. Bu sistemde öğrenci yapılacak çalışmalarda kendi kararlarını kendisi vererek aynı zamanda sürecin sorumluluğunu paylaşmayı da öğrenmektedir. 2. "Öğrenmeyi öğrenme" anlayışıyla yürütülen "yeni nesil öğrenci koçluğu" sisteminde öğrenci; 3N (neyi, ne zaman ve nasıl) kuralına göre hareket ederek, "bilgiye nasıl ulaşacağını, bilgiyi nasıl kullanacağını ve eksiklerinin neler olduğunu tespit ederek bu eksiklikleri nasıl giderebileceğini" öğrenmektedir. Bu sistemde öğrenciye "balık vermek yerine balık tutma" öğretilmekte ve böylece öğrenciye "öğrenmenin kendi sorumluluğunda olduğu" bilincini kazandırmak amaçlanmaktadır. 3. "Tam Öğrenme" modelinde öğrencinin çalışması/öğrenmesi gereken konular; ders ders, haftalara ve aylara bölünerek öğrencinin konuyu zamanında ve tekrar tekar geriye dönme ihtiyacı hissetmeyeyecek şekilde öğrenmesi sağlanır. "Verimli ders çalışma teknikleri" ile öğrenci konuyu zamanında ve tam olarak öğrenir. Konuların öğrenilme durumu Öğrenci Doktoru tarafından yapılan testlerle ölçülür ve eksik olan konular tespit edilerek tamamlanması sağlanır.
Öğrenci Doktoru Eğitim & Danışmanlık'ta Koçluk Süreci Nasıl İşlemektedir? • Öncelikle öğrenciyi tanımak için bazı test ve envanterler uygulanır. Öğrencinin öğrenme stili, ilgi ve yetenekleri belirlenir. Algılama tipi, mesleki eğilimleri gibi konular açıklık kazanır. • Öğrenci ile yapılan görüşmelerde "SWOT ANALİZİ" yöntemiyle öğrencinin güçlü ve zayıf yönleri tespit edilir. Güçlü yönleri desteklenir, zayıf olduğu noktaların ise geliştirilmesi hedeflenir. • Takip sistemi oluşturularak görüşme günleri ve saatleri belirlenir. O zamana kadar tamamlanması gerekenlere, yapılacaklara öğrenci ile karar verilir. • Kişiye özel çalışma programı oluşturularak öz disiplin sağlanmaya yardımcı olunur. Birlikte hareket etmek, uçuk ve gerçekleşmesi mümkün olmayan programlar yapmamak büyük önem taşır. • Öğrencinin çalışmalarını düzenli bir hale getirebilmesi ve somut olarak ortaya koyabilmesi için; test takip çizelgesi, konulara göre deneme takip çizelgesi, konulara göre kaynak takip çizelgesi, kitap takip çizelgesi... gibi çeşitli çizelgelerle takip sistemi oluşturulur. • Aynı zamanda farklı derslere farklı çalışma teknikleri, öğrenme ve algı tipine göre çalışma, soru çözüm, test tekniği, okuduğunu anlama, bellekte tutma, sınav heyecanını kontrol etme… gibi eğitsel içerik taşıyan pek çok konuda çalışmalar gerçekleştirilir. • Kısa süreli ve uzun süreli hedefler belirlenir ve bu hedefleri gerçekleştirmek için çalışmalar yapılır. • Görüşmeler mutlaka raporlanır, değerlendirme formları ile desteklenir ve sonuçlar öğrenci ve velisi ile düzenli bir şekilde paylaşılır. • Öğrencinin günümüzde sıklıkla karşılaştığımız depresyon, panik atak, DEHB (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu), öğrenme güçlüğü…v.b durumları da varsa uzman psikolog ve psikiyatristi ile senkronize çalışmalar gerçekleştirilir. • Bu çalışmalar içinde eksik noktaları belirlemek ve gidermek için ihtiyaç duyulduğu takdirde yüz yüze görüşmelerin dışında okul, dershane ziyaretleri, ev çalışmaları da yapılabilir.
YORUMLAR
Yorum Yapabilmek Ve Soru Sorabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.
Yorum Yapabilmek Ve Soru Sorabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.
Giriş Yap